Jdi na obsah Jdi na menu

SPRÁVNÝ POSTUP K DOKONALEJŠÍ VIZUALIZACI

21. 11. 2008

ObrazekAhoj Kytičko,
rada bych věděla jak mám trénovat vizualizaci. ať se snažím sebe víc, tak mi to nejde. Někdy je těžké si představovat hezké a příjemné věci když člověka dohání pořád finanční starosti. Děkuji za radu

Mílada

Ahojky Kytičko,
chtěla bych začít pracovat na své finanční situace. Není právě nejrůžovější. Snažím se představovat si pozitivní věci, ale přiznám se, že mi to moc nejde. Mohla by jsi mi poradit? Nevím, jak pracovat s tou představou. Asi Tě zatěžuji. Moc se omlouvám, ale budu moc ráda, když napíšeš.

Jarča

Dobrý večer,
Chtěla bych Vás poprosit, aby jste mi poradila, jak si své přání správně představovat. Nejspíš se nemohu soustředit. Nejde mi to. Ráda bych se naučila pozitivněji myslet.

Děkuji za Vaši radu

Veronika

VIZUALIZACE

 Abychom si dokázali vytvořit správné představy,musíme se naučit vizuálně pracovat s našim podvědomím.

Prvním krokem je aktivovat naši paměť a dokázat si zapamatovat co nejvíce detailů.

Abychom si pak tyto detaily dokázali podvědomě z paměti přesunout do našich představ. A tím si vytvořit přesnou představu.

Zkusíme si v dnešním tréninku vytvořit představu například o zcela běžném předmětu, který každý z nás dobře zná. Používáme jej běžně v kuchyni a  nijak zvlášť o něm nepřemýšlíme. Uložíme si dnes do naší paměti společnou informaci a s tou informaci budeme pracovat.

 

 

 1/  Všichni se budeme dívat na  citrón. Budeme si prohlížet pozorně jeho povrch. Dobře si prohlédneme citrón ze všech stran. Zapamatujeme si barevný odstín jeho kůry. Všímáme si detailů, jako jsou rýhy a nerovnosti na jeho kůře.Prohlédneme si tvar, to zvláštní zeštíhlení na obou koncích.
Představíme si uzounký zobáček na konci citrónu. Pokud máme citron v ruce, přičichneme k němu.Vnímáme tu silnou štiplavou typicky citrónovou  vůni.Tu vůni si zapamatujeme. Pohladíme jeho drsnou studenou kůru.

Pokud vidíme pouze obrázek, představujeme si, jak citron hladíme.
Pro zdokonalení představivosti, si můžeme pustit tichou relaxační hudbu.
Vybereme skladbu, která je nám příjemná a tu budeme používat ke každé vizualizaci a práci s podvědomím.
Tím končí uložení této informace do naší paměti.

Obrazek

 

Obrazek

 

Citrón, nebo obrázek citrónu  schováme a přistoupíme k druhému kroku.

 2/ Pustíme relaxační hudbu, kterou jsme používali při ukládání představy citronu do podvědomí. Posadíme se (nebo položíme) na klidné místo do pohodlné polohy. Vhodná je základní jogínská poloha v sedě, se skříženými dolními končetinami.

 Zavřeme oči a představíme si bílé velké promítací plátno, jako v kině. Začneme si na to naše plátno promítat představy, které jsme si v podobě citronu vytvořili.

Snažíme si vybavit co nejvíce detailů. Tvar, barvu, vůni. Natáhneme ruku k plátnu. Vytvoříme si plastickou představu. Hladíme citrón. Všímáme si, jakou má kůru, její nerovnosti, teploty, barvy, i vůně. Vdechujeme vůni citronu. Dýcháme pomalu, zhluboka, na malou chvíli zadržíme dech a pomalounku vydechneme. Stále máme na našem plátně citrón.

3/ Stále sedíme(ležíme) v pohodlné poloze. Nyní je čas promítnout na naše plátno děj filmu. Představíme si sami sebe. Ve vlastní kuchyni. Vnímáme obraz, který sami vkládáme na plátno. Vytváříme na svém plátně sami svůj děj i obrazy.

Podívejme se, co máme na sobě. Oblékneme si šaty, které se nám líbí. Upravíme si vlasy. Jdeme směrem k ledničce. Otvíráme dvířka ledničky. Na tváři ucítíme studený závan. Naše ruka sáhne do ledničky, ucítíme chlad, který je uvnitř a pak bereme do ruky citrón. Je studený, ledový. Držíme citrón v dlani a zavřeme ledničku. Citrón položíme na stůl. Představíme si ubrus. Barvu, vzor. Do ruky vezmeme nůž a překrájeme citrón na dvě poloviny. Do každé ruky vezmeme jednu půlku citronu. Prohlížíme si žlutou vlhkou dužinu a jadérka, která jsme překráli.

Zmáčkneme obě poloviny až z nich vytryskne šťáva. Naše obě ruce s půlkami  citónu se zvedají k našim ústům. Přitiskneme k nim své rty. Cítíme tu citrónovou vůni. Zakousneme se s chutí do kyselého citrónu a naše ústa jsou plny té lahodné, kyselé citrónové šťávy. Šťávu cítíme na jazyku, cítíme tu kyselou chuťu i vůni.

Kontrola: Pokud jsme vizualizaci správně pochopili a vytvořili si v podvědomí věrohodný obraz, naše ústa jsou plná slin. Takto reaguje naše podvědomí na představy. Přesto,že žádný citrón v ruce nemáme a v našich ústech není nic kyselého, podvědomě už naše tělo vylučuje větší množství slin, aby chránilo sliznici našeho žaludku před útokem kyselé citrónové šťávy. Tak moc naše představy z podvědomí ovlivňují naše fyzické tělo.

Po této zkušenosti můžeme trénovat s jinými předměty. Čím více detailů si dokážeme představit, tím je naše vizualizace více intenzivní a dokonalejší.

S láskou Kytička

 

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Představivost

(Vilém, 5. 3. 2009 7:06)

Milá Kytičko,
velice si mi pomohla svou tréninkovou metodou s citrónem, a jelikož se můj problém týká také financí, vytvořím si svět ve kterém je hojnost a bohatství součástí života. Děkuji za nápovědua přeji štěstí. Vilém
Pro Miladu. Měl jsem podobný problém říci si:" Jsem bohatý." , protože je v ašem světě zřejmě velice sulně zakořeněna mylenka, že bohatství a peníze tě nemohou dovést ke štěstí. Jsou spíše brány jako něco negativního, a proto je možná i nevědomě odmítáme. Uvědomil jsem si, že to, co nás od peněz odvádí jsou naše staré negativní myšlenky, které musíme přetavit novým pozitivním pohledem. Stále si vkládám vždy s nádechem a výdechem do vého života: "HOJNOST..." a postupně se začínám na svět usmívat a získávám tak sílu, díky které začínám mít peníze rád. Pochopil jsem záhy, že bohatství je dar od Boha, protože se objevuje jeho jméno už v jeo názvu a negativím se může stát v případě, že si ho necháme pouze pro sebe. Pokud ale žijeme skromě a použijeme tyto prostředky pro dobro druhých, pochopili jsme zřejmě správně význam tohoto slova. Čím víckrát během dne prohlásím: "Jsem bohatý, bohatství, hojnost či dostatek" tím blíže budu k brzkému zhmotnění této osvobozující síly. Přeji ti hodně štěstí v cestě k bohatství. Vilém

Vizualizace

(Milada, 30. 11. 2008 22:24)

Děkuji za moc pěkný popis vizualizace. S citronem problém nemám, jelikož je coby představa to pro mne neutrální, což pro mne představa bohatství není ... a TO mne vyhazuje z meditace skoro se slzami v očích ... mám pocit viny že si to vůbec přeji ... a afirmace mi tedy jdou skoro skrz zuby ...
Prosím Kytičko o radu co s tím? Vytrvat s afirmace s tím, že se to poddá? Děkuji Ti moc za rady.

Představy

(DIta, 21. 11. 2008 20:35)

Dobrý večer milá Kytičko,
musím s úsměvem reagovat, protože se o vizualizaci také snad denně snažím. Žiji se svou rodinou ve velkém starém domě, který nezvládám. Můj sen je menší útulný domeček kde už nebude nutná rekonstrukce. Zkrátka sním o domě, kde mi nebude padat na hlavu omítka z praskajících stropů, kde nebude skrz okna vát vítr, kde uvolňující se podlaha nerozhýbá všechen nábytek kdykoliv projdu :))))
Jenže penízky na to nejsou a tak jediná moje záchrana je, prodat náš domeček. A tak doufám v to, že se brzy najde kupec a každý večer před usínáním si v duchu prohlížím a plánuji svůj vytoužený domeček. Včera jsem nemohla usnout, protože jsem se nemohla rozhodnout, jestli si tam vymaluji chodbu na zeleno, nebo na fialovo. :))) No snad to pomůže.
Tobě Kytičko děkuji, protože mi pomáháš měnit můj život k lepšímu, mám tě moc ráda.
Dita

Archiv

Kalendář
<< duben >>
<< 2024 >>
Po Út St Čt So Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Statistiky

Online: 4
Celkem: 3257398
Měsíc: 16208
Den: 671