Jdi na obsah Jdi na menu
 


ObrazekMoje nejmilovanější sluníčka.

Na seminářích si povídáme nejen o duchovním zdraví a čistotě, ale také o tom, jak bychom se měli starat o naši fyzickou schránku, naše pozemské šaty, které oblékáme při znovuzrození.

Ve Zlíně jsme jen tak okrajově zmínili téma – umělé tuky. Proto bych Vám zde trochu přiblížila tuto problematiku. Zdá se, že celulitida se nelíbí nikomu z nás. Omezení tuků ve stravě je zcela jistě kromě genových a jiných dispozic velmi důležité. Co si ale ráno namazat na chléb, toť otázka. Zde přikládám článeček na malinké zamyšlení. Co dodat, snad jen, abychom se nakonec správně rozhodli. Podotýkám,že podle posledních vědeckých výzkumů, ovlivňuje naše potrava hladinu cholesterolu v našem těle pouze10% . Takže čtěte a závěr si vytvořte sami.

Mám Vás moc ráda a děkuji Leničce, že mne tento článek přeposlala.

Vaše Kytička

Článek stručně a precizně vysvětluje, jak nepatrný je rozdíl mezi umělou hmotou a tolik propagovanými margaríny.

Obrazek

Převzato z WM magazín: http://www.mwm.cz 

 

Všechno, co bychom měli vědět o transfigurovaných tucích.

Oč jde a jak to začalo..

Transfigurované mastné kyseliny (anglicky trans-fats) jsou určité druhy nenasycených tuků (mohou být mono-nenasycené nebo poly-nenasycené).

Transfigurované tuky se v přírodě vyskytují v nevelkém množství v masu a mléčných produktech. Tyto přirozené látky ale nepředstavují žádný problém.

Transfigurované tuky z regálů v obchodech s nimi ovšem nemají mnoho společného. Jsou vytvořené průmyslově částečnou hydrogenací rostliných olejů a živočišných tuků. Tento chemický proces byl vyvinut na počátku 19. století a první výrobek zpracovaný touto metodou poprvé přišel do prodeje v roku 1911 pod názvem Crisco.

Na rozdíl od přirozených nejsou transfigurované tuky potřebné, a také nejsou právě prospěšné zdraví. Konzumace transfigurovaných tuků pětkrát zvyšuje riziko koronární srdeční choroby. Zdravotníci proto celosvětově doporučují omezení spotřeby transfigurovaných tuků na stopová množství. Transfigurované tuky získané částečnou hydrogenací olejů jsou obecně považovány za mnohem horší než přirozené.

A teď je to zajímavé…

Margarín byl původně vyroben jako krmivo, po němž měli rychle přibývat krocani. Ty ale místo toho zabíjel. Ovšem lidé, kteří předtím vložili do výzkumu všechny své peníze, chtěli aby se jim vrátily, a tak dali hlavy dohromady a uvažovali, co udělat, aby je dostali zpět.

Původně to byla bílá hmota bez chuti a zápachu, takže do ni přidali žluté barvivo a umělou příchuť, a začali to lidem prodávat místo másla.

Tak co, chutná?

ZNÁTE rozdíly mezi transfigurovanými tuky (margaríny) a máslem?

Obojí má stejné množství kalorií.
Máslo má, při 8 gramech oproti 5 gramům v margarínu, o něco více nasycených tuků.
Máslo podporuje vstřebání mnoha dalších živin z jiných jídel.
Máslo má spoustu nutričních výhod, zatímco margarín jen pár a to ještě přidaných chemiky! Máslo chutná mnohem lépe než margarín a může povznést chuť ostatních jídel.
Máslo tu je po staletí, ale margarín méně než 100 let.

A teď o transfigurovaných tucích....

Margaríny obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50% ... a ví někdo, CO je těch zbývajících 50%?)

Podle poslední studie Harvard Medical, může konzumace margarínů, ve srovnání s těmi, které konzumují stejné množství másla, zvýšit počet onemocnění srdce u žen o 53%.

Zvyšují celkový cholesterol a LDL (to je ten škodlivý cholesterol) a snižují HDL cholesterol, (prospěšný cholesterol).

Až pětinásobně zvyšují ohrožení rakovinou.

Snižují kvalitu mateřského mléka.

Snižují odpověď organismu na antigen (imunita).

Snižují odezvu těla na inzulín.

Ale co je nejhorší ....

Margarínu chybí pouze jediná MOLEKULA – aby z něj byla 100% umělá hmota!!!

To poslední by samo o sobě mělo postačit k tomu, aby se soudný člověk ihned a do konce života vystříhal konzumace jakékoli formy „umělých jedlých tuků“, a čehokoli jiného, co prošlo hydrogenací.

Transfigurované tuky jsou nepřirozené, a proto je tělo nikdy nemůže strávit a spotřebovat ve formě energie. Ale ani správně vyloučit. Hromadí se v něm, lepí se na buňky, které dusí. Ucpává to arterie, ztučňuje játra a bez ohledu na tělesnou námahu nebo cvičení s tím nic neuděláte. Takže mrtvice, infarkt, selhání jater nebo ledvin nebo rakovina číhají hned za rohem.

Nevěřte?

Zkuste tohle:

Kupte vaničku umělého jedlého tuku, otevřete to a nechte někde venku ve stínu nebo v garáži. Po několika dnech pozorování si povšimnete několika věcí:

* nepřiblíží se k tomu žádní hlodavci, žádný hmyz, ani otravné octomilky, ba ani švábi;

* ani po letech se to nezkazí a nezačne jinak páchnout;

* nemá to žádnou výživnou hodnotu, takže to nic nebude žrát a nic na tom ani v tom neporoste;

* dokonce i plísně a mikroorganizmy se tomu vyhnou (a to už je co říct!!).

Proč to nic živého nechce? Protože to je z 99.99% plast, který život zabíjí!!

Co takhle rozpustit si na pánvi kelímek od jogurtu a namazat si to na topinku? Ne? Tak proč jíte margaríny?

Pamatujte: COKOLI zabíjí život, zabíjí i VÄS .... jen pomaleji.

Poznámka lékaře nakonec

Konečně to nějaký chemik napsal. Rád bych k tomu dodal, že pokud vyšetřuji pacientky s podkožními lipomy a celulitidou na ultrazvuku, shodně odpovídají, že jí pouze umělé tuky, že žijí „zdravě“. Po pravdě, s takto zdravě žijícími ženami je vhodný jen čistě profesionální kontakt. Jejich tělesné schránky totiž připomínají živoucí mumie.

Kdyby kdysi zvýšili příjem těchto umělých tuků v jídelníčku některých komunistických prominentů, byli by dokonale nakonzervovaní, takže by se k posmrtnému uchování jejich pozůstatků nemusela stavět nákladnou technikou vybavená mauzolea. (MUDr. Studnička)

Vliv margarínu na lidský organismus

Většina odborníků na výživu dnes prohlašuje, že obyčejné máslo je lepší - pokud ho jíme s mírou. Není pochyb o tom, že máslo je přírodní produkt, zatímco margaríny musí být vyráběny složitým technologickým procesem a nejsou tedy přírodním tukem. Margarín by zůstal bez vydatné pomoci barviv a jiných přísad nevábnou šedivou hmotou. Do másla, na rozdíl od margarínu nemusí být vitamíny přidávané uměle. Máslo obsahuje přírodní vitaminy ze kterých jsou nejdůležitější A a D. Vitamin A je potřebný pro dobrý zrak a zdravou pokožku a navíc je důležitý antioxidant. Vitamin D podporuje vstřebávání vápníku, důležitého prvku pro zdravé kosti a zuby

Obrazek

 

 

 

Komentáře

Přehled komentářů

svacinka

Lucie,22. 6. 2009 0:03

anebo chlebik namazaný máslem a s posolenýma ředkvičkama :) toto je vzpomínka na mladá školní léta o velké přestávce :)

"Káva"

Magdaléna,18. 6. 2009 17:41

Milá Kytička.
Na seminári v Tajove si spomínala, že už nepiješ "riadnú" kávu, ale si ju nahradila niečím iným, čo je pre organizmus zdravšie.Už dávno chcem odviknúť od pitia kávy spôsobom, že ju nahradím niečím podobným. Privítala by som, keby si nám o tom niečo napísala a taktiež, kde to môžeme zohnať. Ďakujem a prajem každému dni plné Lásky a radosti.

Zdravá výživa - tuky

Dagmar,15. 6. 2009 9:01

Ano,já sama jsem si v loňském roce koupila knihu -Lněný olej - od světové odbornice na tuky a oleje Johanna Budwig a divím se mnoha lidem,jak to můžou jíst.Raději si dam také máslo.Akorát mně hrozně vadí, že se to používá ve školkách a školních kuchyních.
Všechny moc zdravím a přeji krásný a sluneční den

trochu čísel

Monika M,7. 6. 2009 1:47

kdo by chtěl podrobněji prozkoumat obsah škodlivých trans mastných kyselin a nasycených kyselin v máslech a "nemáslech", která jsou k dostání na našich trzích, může si přečíst pár čísel v přehledné tabulce na stránkách: http://www.zdravykorinek.cz/tuky-od-a-do-z/tuky-a-veda/ prehled-a-slozeni-tuku-prodavanych-v-cr--2007.html s chutí do toho!

pro Nevím

Romana,5. 6. 2009 21:27

Mám doma knihu Kineziologie II. - Energie a imunitní systém (S. Levy, C. Lehr) v jejímž obsahu jsou tyto kapitoly: Imunitní systém a jídlo, potravinové alergie, Kineziologické testování potravin, léčba energetické nerovnováhy, testování a posilování imunitního systému. Tam je vše popsané. Já teda jím také pouze kvalitní máslo, protože vše ostatní mi i chutná jako umělá hmota a tak to prostě nejím. Dle kineziologie se dá otestovat, jaké potraviny jsou pro Vás vhodné či ne. A pak naslouchejte svému tělu :o) Přeji Vám sluníčkové dny plné Lásky a radosti. Romana

Nevím

ddti,5. 6. 2009 20:35

V problematice se nevyznám, takže nebudu soudit. Ale ten článek byl na pohled neobjektivní a jednostranný bez vyjádření druhé strany, což neberu.

Navíc je mezi hoaxy, čili falešný přeposílací mail. Každopádně nějaký jiný fundovaný článek na tuto tému by mě zajímal.

v Souladu

Zuzka,4. 6. 2009 10:39

Přeji pěkný den,
člověk je od přírody všežravec, a když bude jíst v souladu se svým nitrem, bez omezování přísunu všech důležitých látek pouze třikrát denně, s dostatkem čisté pitné vody před jídlem jako detoxikační tekutiny, jako aktivátora enzymů, ale i dalších důležitých systémů organismu, nemusí mít obavu, že jeho hmotnost překročí přirozenost ve vztahu k věku, výšce a k celkové konstituci.Potom se nemusí uchylovat například k umělým tukům.Je to o důslednosti a disciplíně ve stravování.Já vím, lehce se to píše, ale hůře vykonává. Zuzka

Ještě k tukům...

Eliška ,4. 6. 2009 7:26

Zajímavý článek o tucích je k přečtení také tu: http://www.lifefood.cz/strava/tuky-a-jejich-vyznam-pro-lidsky.html , ale to je už asi vyloženě z hlediska zdravé výživy.

Moje kamarádka pracuje přímo ve výrobně margarínů, myslím že u mikrosložek, jestli si to pamatuji správně a tak také ví své. Myslím, že margaríny nejí... :-)

Všem přeji hezký den... :-)

my jsem na masle vyrostli....

Marcela,3. 6. 2009 12:23

plně souhlasím!!! a totež bych napsala o jogurtech,dnes jogurt nema s jogurtem co byl kdysi v sklenici s papirovym víčkem červenym,pranic společneho.To byl jogurt,panečku tam jak dal člověk lžičku ztěží ji vytahl,dnes obarvené odtučnéné vody,bez chuti a vuně.pila se voda se štavou a nebyl žadny problém?kdysi lidé jedli,jak tučné věci tak zdravé,o vikendu bylo maso a jinak,jidla z luštěnin atd,pak se šlo ale makat,žadny pc!!!děti litaly venku,my jako děcka jsem dostavaly zaracha ven a to byl trest pro nas největší!A proto lidičky ,mate chut na buček ,dejte si:ale běžte pak pomahat třeba čistit les,nebo prostě tu energii někde vydejte!pa mějte se krasně všichni.

Ňam....

Zlatka,3. 6. 2009 11:53

...A proto mi raději chutná čerstvý rohlík,nebo chleba namazaný máslem.Až se mi chce napsat-/podle té podobné reklamy o Sunaru/"vyrostli jsme na másle".Sice už to máslo není jak bývalo,ale takovej posolenej chleba s máslem a rajčetem,nebo borůvkami,medem,či domácí marmeládou,to byla dobrota a nemá to chybu ještě dnes!Takže dobrou chuť...

Pripomina to trochu hoax

renda,3. 6. 2009 11:52

Ahoj kyticko, a co rikaji na clanecek andilci? Nasel jsem ho totiz mezi hoaxy http://www.hoax.cz/hoax/margariny-a-zdravotni-riziko-rama-s-nama/ a jsou tam dole i nejake odbornejsi reakce na ten clanecek a prave mi prijde, ze neco takoveho snad nemuze byt mozne dneska. Ja teda osobne davam prednost klasickemu maslu a zacal jsem ho jist v daleko vetsi mire posledni dobou, prece jen maslo a cerstvy krupavy rohlik mnam mnam :-) A prave davam spis prednost klasicky potravinam nez nejakym novinkam byť by byla na to sebelepsi reklama a stejne to pak ani nechutna. Ale to jidlo mne zajima neco jsem uz cetl v knize leceni s andely a tam se pise co neni dobre jako kofein, alkohol, bublinky a dalsi, tak jsem prave cekal nejaky takovy souhrn na co si davat pozor no :-).
Hezky den vsem preje
Renda